LAND INFO


Kaart van Afrika
Kaart van Niger
Informatie over Niger
(vnl. gebaseerd op het World-factbook van de CIA)
Sinds 1960 is het land onafhankelijk - daarvoor was het een kolonie van Frankrijk. Pas begin jaren 90 is er een democratie gevestigd. Maar wat heet democratie in een land waar het analfabetisme hoogtij viert (81%) en de mensen zo arm zijn dat ze al gauw geneigd zijn, voor een paar kilo gierst, op de goede gever ervan te stemmen.
Het land is helemaal omgeven door andere landen, en heeft dus geen toegang tot de zee. Het is een van de droogste landen ter wereld. Toch regent het er in het regenseizoen de laatste jaren soms te heftig. Àls het er al regent. De oppervlakte van Niger is 30 X Nederland en het is er nogal desolaat: voor 4/5 bestaat het land uit Sahara, en de rest ervan is Sahel. De Sahel (van het Arabische sahil= kust, grens of kust van de Sahara) is een landstreek in Afrika, gelegen tussen de subtropen in het zuiden en de Sahara in het noorden. Aan de westzijde wordt ze begrensd door de Atlantische Oceaan en aan de oostzijde door de Rode Zee. Met 'Sahel' wordt de strook langs de Sahara aangeduid, die door de Sahara opgeslokt dreigt te worden, en al bijna tot de Sahara behoort. Regelmatig wordt Niger geplaagd door langdurige droogtes met alle gevolgen van dien: hongersnood, sterfte van het veebestand, nog grotere armoede en verdere verwoestijning van het toch al zo droge land. De wereldwijde klimaatverandering maakt de toekomst er niet rooskleuriger op. Er zijn allerlei natuurlijke bronnen zoals b.v. uranium, ijzer, goud, olie en tin. Maar vooral buitenlandse organisaties ( uit Frankrijk, Spanje, Canada en nu ook China) exploiteren die bronnen. Niger wordt er nauwelijks rijker van.
Niger heeft bijna 13 miljoen mensen, waarvan 47% onder de 15 jaar is, en de gemiddelde leeftijd 16,5 is. De levensverwachting is 44 jaar. Gemiddeld krijgen de vrouwen 7.37 kinderen. Dezen lopen grote kans ziek te worden t.g.v. ongezond eten en vervuild water, malaria, meningitis enz. enz. De bevolking bestaat uit Haussa, Songhai, Touareg, Peul, en nog een aantal kleinere groepen, die allemaal hun eigen taal hebben. De Lingua Franca is Frans. Van de 13 miljoen mensen hebben er 70000 een betaalde baan, waarvan 60% in de publieke sector. De werkeloosheid is dus rampzalig. De meeste mensen zijn moslim (80%), en verder leven er nog christenen en aanhangers van inheemse godsdiensten.
is de streek, waar VivaSahel actief is. Het ligt in het noordwesten van Niger, tegen de grens met Mali aan. Water is er nergens in de buurt, maar diep (50m) onder de oppervlakte wel aanwezig. Het is een hard bestaan daar. Je zou je kunnen afvragen waarom de mensen daar blijven wonen. Maar zo eenvoudig is het niet om je voorouderlijk land te verlaten en te verhuizen naar het voorouderlijk land van anderen. Daar komt gewoonlijk ruzie van. Vroeger, zo'n 50 jaar geleden, was de Kurfaye de 'Graanschuur' van Niger. Er liepen leeuwen, olifanten en heel veel andere dieren rond. Door de ontbossing t.g.v. houtkap (er wordt op hout gekookt) en de klimaatverandering zijn, behalve de bomen en de vruchtbare grond, ook de dieren verdwenen. De ontbossing heeft langzamerhand de aandacht van allerlei stichtingen gekregen: op diverse plaatsen heb ik boomplant-acties gezien. Ook heb ik op sommige plaatsen de Cook-kit gezien: een eenvoudige kartonnen doos, beplakt met aluminium papier, waarin op directe zonne-energie gekookt kan worden in het warme seizoen. Overigens is de enige boom die nog groeide in de woestijn bij Agadez door een dronken Libische vrachtwagenchauffer omver gereden. Die staat nu in het museum van Niamey.
WIST U DAT...

februari 2017
Wist u dat alternatief geld misschien wel een oplossing voor Niger zou kunnen zijn?
meer...

december 2016
Wist u dat de Doopsgezinde kerk in Aalsmeer in 2016 de opbrengst van de Kerstbazaar aan VivaSahel heeft geschonken, en dat de OSA (Ontwikkeling Samenwerking Aalsmeer) dat bedrag weer heeft verdubbeld? Dat was weer €3750 voor schoolbanken in de buurt van Filingué!


27 maart 2016
Wist u dat het boekje 'Ina Kwanà?;' is uitgekomen
meer...

21 augustus 2015
Wist u dat Adri Goossens in september van Rome naar Hilversum fietst en daarbij ook VivaSahel sponsert
meer...

19 augustus 2015
WATERSNOOD!
Wist u dat in augustus 2015 Tamaci getroffen is door watersnood
en dat er al voor € 8000 hulp geboden van de eerste financiele bijdragen maar dat er nog veel meer hulp moet komen vooral op gebied van voedsel.
meer...


1 juni 2014
Wist u dat de Paascollectes (de 40 dagen tijd) in de Doopsgezinde Kerk in Aalsmeer plus de verdubbeling van de OSA € 1292,64 opgebracht heeft? Voor de school en schooltuin!

8 oktober 2013
Klezmerconcert
Op 22 september 2013 gaf 'Mokum Finef' voor VivaSahel een benefiet concert! Dit was een groot succes!
meer...

4 september 2013
Klezmerconcert
Op 22 september 2013 is er een benefietconcert van Mokum Finef voor VivaSahel!
meer...

Wilde Ganzen
Wilde Ganzen het project: uitbreiding school Tamaci met 4 lokalen' heeft goedgekeurd? en we dus voor hun Bonus op onze eigen activiteiten in aanmerking komen?

Attesta
de prefect van Abala (waar Tamaci onder valt) heeft hier een keer op een rijtje gezet wat VivaSahel allemaal zoal voor Tamaci gedaan heeft. En hij is nog niet eens compleet!
meer...

Gierst
wist u dat VivaSahel voor € 20.000 gierst heeft kunnen aanschaffen? Zowel voor zaaigoed als ook om te eten. Bovendien is het gelukt om via Protef en Dogo een officiële aanvraag voor gierst bij de Nigerijnse regering in te dienen. Hij is in behandeling. Maar we hopen dat hun bijdrage niet te laat komt.

10 december 2012
Sponsorloop Vlaamse Reus
in september 2012 de lagere school De Vlaamse Reus in Amsterdam Nieuw Sloten een sponsorloop heeft gehouden voor de school in Tamaci  en dat die kinderen wel € 5550,- bij elkaar gelopen hebben?

15 maart 2012
Gift van Snuffelpand
VivaSahel heeft een gift van € 2500,- ontvangen van het Snuffelpand van de Ridderkerkse Vrouwen voor de Vrede
meer...

Afrikaanse Tijgers
Reactie op een artikel geschreven door Karel Knip en geplaatst in het NRC handelsblad op 15-12-2011
meer...

Ziekenhuis
het ziekenhuisje in Tamaci klaar is en in 2013 een Maternité is geworden?
foto´s

Erkenning VivaSahel
VivaSahel sinds november 2011 officieel erkend is in Niger, en daar nu geen BTW meer hoeft te betalen over de projecten?
meer...

Stagière Zainaba
onze Stagière Zainaba haar verpleegstersstage beeindigd en nu een baan heeft? Ze kan haar gezin onderhouden!

weesmeisje Chérifatou
Weesmeisje Chérifatou heeft haar diploma gehaald en leert nu verder op een beroepsopleiding

Meertje in Abayak
dat er in Abayak ('onze' regio) drie jaar geleden plotseling een meertje ontstaan is , waardoor er nu ook in het droge seizoen groentes e.d. verbouwd kunnen worden?

Aardappelproject
en dat VivaSahel er nu een aardappel/groente project heeft opgezet, en er over drie maanden al geoogst kan worden (de gierst kan pas in oktober geoogst worden)?
meer...

Schoolbanken
dat er intussen meerdere mensen zijn die hun verjaarscadeau in contanten geven aan Tamaci, om daarvan schoolbanken voor de lagere school te kopen? De kinderen zitten immers nu op het zand en op het beton. Dat er dankzij een verjaardagscadeau weer 3 ezels en ezelwagen aangeschaft zijn voor Abayak, zodat de boeren hun gewassen van en naar de markt kunnen brengen? Als microkrediet natuurlijk weer!

Donateurs bijeenkomst
dat er in oktober een bijeenkomst is geweest met donateurs, toen onze Ambassadeur in Niger, Dogo Mayaki, in Nederland op bezoek was?
meer...

1 Oktober 2010
NIEUW!
'De wereld draait anders', geschreven door Marlies Swen. Dit boekje is inmiddels uitverkocht. Er wordt gewerkt aan een nieuwe editie.
meer...

1 Oktober 2010
Benefietconcert 10 Oktober Clara de Mik en Katherina Borneveld
meer...

20 Mei 2010
Benefietconcert 29 Mei Bram Buitenkant
meer...

11 Maart 2010
Tweede druk 'De voet en de kip'
meer...

3 Maart 2010
Benefietconcert 21 Februari 2010 groot succes!

Door een coup is president Tandja afgezet!
meer...

18 Januari 2010
6 Februari 2010, benefiet concert in de Willem de Zwijgerkerk
meer...

Juli 2009
Bomenproject in Tamaci. Plant een boom in de Sahel!
meer...

16 April 2009
Reaktie van Marlies Swen op een artikel van Karel Knip in het NRC van 11 april '09
meer...

28 Januari 2009
De bouw gaat beginnen!

Er is inmiddels voldoende geld binnen om te kunnen starten met de bouw van een nieuwe graanbank en een graanmolen.

28 Januari 2009
In de graanbank staan nu 1100 zakken gierst. Er zouden er nog 60 bij moeten, maar omdat de gierstprijzen nu al, in januari, ruim 1/3 hoger zijn dan ze normaal in januari zijn, is het de vraag of die 60 zakken er nog komen. De 1100 zakken zijn in ieder geval een behoorlijke buffer voor een ev. volgende moeilijke periode.

1 Oktober 2008
De oogst in Tamaci is goed!!

Benefietconcert op 30 Augustus 2008 was een groot succes. Opbrengst meer dan € 3.000,-!
meer...
15 Juli 2008
Reaktie VivaSahel op het artikel van Gerben van der Aa, verschenen in het NRC Handelsblad van 12 Juli 2008, over gierst in Niger. meer...
Stichting VivaSahel / Passeerdersstraat 20 B / 1016 XC Amsterdam / e-mail : stichting.vivasahel@gmail.com
Registratie-nr KvK Amsterdam : 34297526  / INGbank : NL66INGB0004138986 (VivaSahel heeft een ANBI verklaring, dus giften zijn aftrekbaar!)
website : www.VivaSahel.nl  / Tjeerd Klerk : webmaster