Artikel G. van der Aa
Reaktie op het artikel van Gerben van der Aa verschenen in het NRC Handelsblad van 12 Juli 2008.
Vraagtekens bij het artikel:

Hoera, de gierst wordt duurder! Boeren in Niger varen wel bij stijgende voedselprijzen, van Gerben van der Aa.
Het tweede deel van deze kop in het NRC Handelsblad van 12 juli 2008 trof mij als betrokkende bij het wel en wee van Niger heel aangenaam. Bij het lezen van het artikel echter vroeg ik me een paar dingen af. Bedoelde van der Aa niet, dat de commerçanten, de handelaren, er wel bij varen als de gierstprijzen stijgen?
Hij spreekt over een bepaalde streek van Niger, de omgeving van Zinder in het zuid-oosten. Niger is een land dat ongeveer 35 keer zo groot is als Nederland. Het verschil hier is al groot tussen b.v. Drenthe en de Randstad, laat staan hoe groot dat tussen het westen en het oosten van Niger is. Kan je dan in het algemeen spreken over dit land? Zinder ligt vlakbij Nigeria, en er is daar over en weer een levendige handel o.a. in gierst.
Ik ken weer een heel ander gebied in Niger, het uiterste westen, vlakbij de grens met Mali, aan de rand van de Sahara: de Kurfaye. Er is daar geen levendige handel in gierst mogelijk met Mali, want de gierst groeit in die hele omgeving moeizaam, in beide streken. Overal is daar nu een groot tekort aan gierst. Dat de gierst nu, half juli duurder is geworden (meer dan tweemaal de normale prijs) treft de boeren met hun gezinnen enorm: ze kunnen hem niet meer betalen. Voorraden hebben ze niet omdat vorig jaar de oogst slecht was t.g.v. te weinig regen (dat was hier dus heel anders dan in het gebied waar van der Aa over schrijft) en ongedierte. Aan wat de commerçanten hen aan 'hulp' bieden in deze moeilijke tijd tot de volgende oogst hangt een prijskaartje: ze lenen gierst of geld uit tegen erg hoge rentes. De boeren kunnen die meestal niet betalen en raken in steeds grotere problemen als ze toch lenen. De situatie is in dit deel van Niger heel slecht op dit moment.

De kolom: Zeg nooit dat het goed gaat

Ook hier vroeg ik me af of je dit in het algemeen over Niger kunt zeggen. Het zal zo zijn dat het opgaat voor het gebied waar van der Aa over spreekt. Daar wordt veel hulp gegeven o.a. omdat er ministers vandaan komen, die goed voor hun eigen streek zorgen. In het gebied dat ik ken, ligt dat totaal anders. Men gelooft daar dat je al helemaal niet mag liegenover b.v. de oogst, omdat je dan het ongeluk over je afroept: als je ten onrechte beweert, een slechte oogst te hebben gehad, zul je een slechte oogst krijgen. De mensen hier komen niet zo in de verleiding om tegen hulpverleners te liegen over de oogst met het doel hulp te krijgen, want er komt nauwelijks hulp! Terwijl het bitter hard nodig is.

Ik hoop dat de lezers van van der Aa's artikel ook het mijne lezen, zodat ze een wat genuanceerder beeld krijgen en beseffen dat er in zo'n groot land grote verschillen bestaan, in velerlei opzichten. Het is belangrijk dat vooral op het gebied van voedsel in dit land geen verkeerde ideeën ontstaan door eenzijdige berichtgeving of veralgemeniseringen.

Marlies Swen
WIST U DAT...

februari 2017
Wist u dat alternatief geld misschien wel een oplossing voor Niger zou kunnen zijn?
meer...

december 2016
Wist u dat de Doopsgezinde kerk in Aalsmeer in 2016 de opbrengst van de Kerstbazaar aan VivaSahel heeft geschonken, en dat de OSA (Ontwikkeling Samenwerking Aalsmeer) dat bedrag weer heeft verdubbeld? Dat was weer €3750 voor schoolbanken in de buurt van Filingué!


27 maart 2016
Wist u dat het boekje 'Ina Kwanà?;' is uitgekomen
meer...

21 augustus 2015
Wist u dat Adri Goossens in september van Rome naar Hilversum fietst en daarbij ook VivaSahel sponsert
meer...

19 augustus 2015
WATERSNOOD!
Wist u dat in augustus 2015 Tamaci getroffen is door watersnood
en dat er al voor € 8000 hulp geboden van de eerste financiele bijdragen maar dat er nog veel meer hulp moet komen vooral op gebied van voedsel.
meer...


1 juni 2014
Wist u dat de Paascollectes (de 40 dagen tijd) in de Doopsgezinde Kerk in Aalsmeer plus de verdubbeling van de OSA € 1292,64 opgebracht heeft? Voor de school en schooltuin!

8 oktober 2013
Klezmerconcert
Op 22 september 2013 gaf 'Mokum Finef' voor VivaSahel een benefiet concert! Dit was een groot succes!
meer...

4 september 2013
Klezmerconcert
Op 22 september 2013 is er een benefietconcert van Mokum Finef voor VivaSahel!
meer...

Wilde Ganzen
Wilde Ganzen het project: uitbreiding school Tamaci met 4 lokalen' heeft goedgekeurd? en we dus voor hun Bonus op onze eigen activiteiten in aanmerking komen?

Attesta
de prefect van Abala (waar Tamaci onder valt) heeft hier een keer op een rijtje gezet wat VivaSahel allemaal zoal voor Tamaci gedaan heeft. En hij is nog niet eens compleet!
meer...

Gierst
wist u dat VivaSahel voor € 20.000 gierst heeft kunnen aanschaffen? Zowel voor zaaigoed als ook om te eten. Bovendien is het gelukt om via Protef en Dogo een officiële aanvraag voor gierst bij de Nigerijnse regering in te dienen. Hij is in behandeling. Maar we hopen dat hun bijdrage niet te laat komt.

10 december 2012
Sponsorloop Vlaamse Reus
in september 2012 de lagere school De Vlaamse Reus in Amsterdam Nieuw Sloten een sponsorloop heeft gehouden voor de school in Tamaci  en dat die kinderen wel € 5550,- bij elkaar gelopen hebben?

15 maart 2012
Gift van Snuffelpand
VivaSahel heeft een gift van € 2500,- ontvangen van het Snuffelpand van de Ridderkerkse Vrouwen voor de Vrede
meer...

Afrikaanse Tijgers
Reactie op een artikel geschreven door Karel Knip en geplaatst in het NRC handelsblad op 15-12-2011
meer...

Ziekenhuis
het ziekenhuisje in Tamaci klaar is en in 2013 een Maternité is geworden?
foto´s

Erkenning VivaSahel
VivaSahel sinds november 2011 officieel erkend is in Niger, en daar nu geen BTW meer hoeft te betalen over de projecten?
meer...

Stagière Zainaba
onze Stagière Zainaba haar verpleegstersstage beeindigd en nu een baan heeft? Ze kan haar gezin onderhouden!

weesmeisje Chérifatou
Weesmeisje Chérifatou heeft haar diploma gehaald en leert nu verder op een beroepsopleiding

Meertje in Abayak
dat er in Abayak ('onze' regio) drie jaar geleden plotseling een meertje ontstaan is , waardoor er nu ook in het droge seizoen groentes e.d. verbouwd kunnen worden?

Aardappelproject
en dat VivaSahel er nu een aardappel/groente project heeft opgezet, en er over drie maanden al geoogst kan worden (de gierst kan pas in oktober geoogst worden)?
meer...

Schoolbanken
dat er intussen meerdere mensen zijn die hun verjaarscadeau in contanten geven aan Tamaci, om daarvan schoolbanken voor de lagere school te kopen? De kinderen zitten immers nu op het zand en op het beton. Dat er dankzij een verjaardagscadeau weer 3 ezels en ezelwagen aangeschaft zijn voor Abayak, zodat de boeren hun gewassen van en naar de markt kunnen brengen? Als microkrediet natuurlijk weer!

Donateurs bijeenkomst
dat er in oktober een bijeenkomst is geweest met donateurs, toen onze Ambassadeur in Niger, Dogo Mayaki, in Nederland op bezoek was?
meer...

1 Oktober 2010
NIEUW!
'De wereld draait anders', geschreven door Marlies Swen. Dit boekje is inmiddels uitverkocht. Er wordt gewerkt aan een nieuwe editie.
meer...

1 Oktober 2010
Benefietconcert 10 Oktober Clara de Mik en Katherina Borneveld
meer...

20 Mei 2010
Benefietconcert 29 Mei Bram Buitenkant
meer...

11 Maart 2010
Tweede druk 'De voet en de kip'
meer...

3 Maart 2010
Benefietconcert 21 Februari 2010 groot succes!

Door een coup is president Tandja afgezet!
meer...

18 Januari 2010
6 Februari 2010, benefiet concert in de Willem de Zwijgerkerk
meer...

Juli 2009
Bomenproject in Tamaci. Plant een boom in de Sahel!
meer...

16 April 2009
Reaktie van Marlies Swen op een artikel van Karel Knip in het NRC van 11 april '09
meer...

28 Januari 2009
De bouw gaat beginnen!

Er is inmiddels voldoende geld binnen om te kunnen starten met de bouw van een nieuwe graanbank en een graanmolen.

28 Januari 2009
In de graanbank staan nu 1100 zakken gierst. Er zouden er nog 60 bij moeten, maar omdat de gierstprijzen nu al, in januari, ruim 1/3 hoger zijn dan ze normaal in januari zijn, is het de vraag of die 60 zakken er nog komen. De 1100 zakken zijn in ieder geval een behoorlijke buffer voor een ev. volgende moeilijke periode.

1 Oktober 2008
De oogst in Tamaci is goed!!

Benefietconcert op 30 Augustus 2008 was een groot succes. Opbrengst meer dan € 3.000,-!
meer...
15 Juli 2008
Reaktie VivaSahel op het artikel van Gerben van der Aa, verschenen in het NRC Handelsblad van 12 Juli 2008, over gierst in Niger. meer...
Stichting VivaSahel / Passeerdersstraat 20 B / 1016 XC Amsterdam / e-mail : stichting.vivasahel@gmail.com
Registratie-nr KvK Amsterdam : 34297526  / INGbank : NL66INGB0004138986 (VivaSahel heeft een ANBI verklaring, dus giften zijn aftrekbaar!)
website : www.VivaSahel.nl  / Tjeerd Klerk : webmaster